Proje Selçuklu Kervan Yolunun Manavgat’tan geçen güzergahının rotasının belirlenerek rotanın işaretlemelerinin yapılması, güzergahın tanıtımı yapılacak faaliyetlerin gerçekleştirilmesi ile Selçuklu’dan bu yana varlığını sürdüren tarihin olduğu bölgenin doğa turizmine kazandırılması ve günümüz turizmine yatırım amaçlı olarak eko turizm ve alternatif turizm faaliyetlerinin gelişmesine yönelik altyapının iyileştirilmesi sağlanması amacıyla hayata geçirilmiştir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin Beyşehir Gölü kıyısında bulunan yazlık konaklama alanı Kubat Abad Sarayından kışlık konaklama alanı olan Alanya Kalesi’ne ulaşan güzergahın Manavgat ilçesi sınırlarından geçen bölümünün alternatif turizm destinasyonu olarak turizme kazandırılması hedeflenmiştir. Projemizin hedefi dahilinde turizm amaçlı faaliyetleri çeşitlendirerek alternatif turizm ve eko turizmin canlanmasına, canlanan turizm ile birlikte insanlarımızın tarihsel ve turistik bir faaliyet içerisinde bulunmalarına, bölgenin turizm aylarını yılın tamamına yayarak turizm sektörüne katkı sağlanmıştır.
Antalya sınırları içinde bulunan Manavgat kenti, tarihi, coğrafyası ve kültürüyle son derece önemli bir konumda yer almaktadır. Tarih boyunca pek çok medeniyet ve devletin hâkimiyet kurduğu bölge, deniz kıyısı olması sebebiyle dönemin ticaret merkezi kimliğiyle anılmaktadır.
Manavgat ve çevresinin Selçuklular tarafından fethine kadar bölge birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Anadolu Selçuklu devleti XIII. yüzyılın ilk yarısından itibaren deniz kıyısındaki Anadolu kentlerini fethetmeye başlamıştı. 1225 yılından itibaren bölgeye hâkim olan Selçuklular, özellikle Akdeniz’den Alanya ve Antalya limanlarına gelecek olan ticari malların öncelikle Selçuklu başkenti olan Konya’ya, oradan Anadolu’ya dağıtımı için güçlü bir ticari yol ağı kurmak amacındaydılar.
Böylece Antalya-Alanya-Konya arasında yeni bir ticaret yolu kuruldu. Özellikle Rodos, Girit ve Ege adalarından bu limanlara gelen mallar Manavgat üzerinden iç bölgelere taşınmaktaydı. Ticaret kervanları Manavgat’a geldikten sonra kuzeye doğru hareket edip Manavgat-Beyşehir-Kubadabad üzerinden Konya’ya ulaşıyordu.
Yoldaki en önemli duraklarsa şüphesiz hanlardı.
Alanya limanından çıkan bir tüccar bu hanlara uğradıktan sonra kuzeye doğru hareket ederek Manavgat-Kubadabad ticaret yolu vasıtasıyla Konya’ya varırdı.
Alaeddin Keykubad’ın Beyşehir’in batısında Anamas Dağları’nın eteklerinde kurduğu Kubadabad Sarayı, Manavgat-Konya arasındaki ticaret ağının değerini bir kat daha arttırdı. Bu önemli yolun Manavgat bölgesinde dört han bulunmaktadır. Bunlar Kargı Han, Murtbeli Han, Selimli ve Gümrük Han’dır.
Kargı Han, Manavgat’ın Beydiğin köyünde, Kargı Çayı’nın kuzeyinde inşa edilmiştir. Han, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kullanılan ve Akdeniz’i İç Anadolu Bölgesi’ne bağlayan ve Toroslar’dan Manavgat’a inen tarihi yolun üzerinde kurulmuştur. Hanın giriş kapısı güney tarafta bulunmaktadır. Selçuklu hanlarının işlevlerine bakıldığında savunma ve barınma gibi iki önemli işlev karşımıza çıkar. Kargı Han bu iki fonksiyonu da içermektedir. Kargı Han, kendisiyle aynı dönemde yapılmış birçok Selçuklu hanına göre daha aydınlık bir plana sahiptir. Avlunun hâkim olduğu Selçuklu hanları içerisinde değerlendirilen yapı kare planlıdır ve mescidin dışında hamamı da mevcuttur.
Manavgat-Kubadabad kervan yolu üzerinde bir başka yapı da Selimli Tol Han’dır. Han Manavgat’ın 17 km kuzeyinde, Toroslar’dan gelen Manavgat Çayı’na yakın bir yerdedir. Yapı, 1977-1983 yılları arasında inşa edilen Oymapınar Baraj Gölü’nün altında kalmıştır.
Manavgat’taki bir diğer han olan Sırtköy Tol Han ya da diğer ismi ile Murtbeli Han, kentin yaklaşık 30 km kuzey-batısında bulunan Sırtköy sınırları içerisinde yer almaktadır. Han, Ekim/Kasım 1231 yılında Alaeddin Keykubat zamanının önemli devlet adamlarından Esedüddin Ayaz tarafından yaptırılmıştır. Manavgat-Kubadabad kervan yolunda önemli bir durak olan Murtbeli Han, doğu-batı yönünde bir plana sahiptir. Hanın kapalı mekânı dik olarak tasarlanmış olup bugün hala taç yapı şeklinde ayaktadır. Murtbeli Han, kervan yolunun Manavgat kent sınırları içerisinde bulunan son hanıdır.
Kervan yolunun 10 ana etap olmak üzere alternatif etaplarla birlikte 36 adet rotası dünyada tüm ekoturizm parkur yürüyüşçülerinin ve dağcıların kullandığı siteye yüklenmiştir. Aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
https://tr.wikiloc.com/wikiloc/user.do?id=11112807
.